Retkiruokien kuivausta

Posted by

Vaelluksella ruokahuolto on yksi tärkeimpiä asioita. Se voi joko huipentaa tai pilata vaelluspäivän, eikä kovin moni asia ilahduta kuin lepotauko ja herkkuhetki silloin kun rinkka tuntuu painavan liikaa. Olemme pikkuhiljaa pyrkineet laajentamaan vaellusten ruokailua pois nuudelit+pussitonnikala ja italianpata+soijarouhe -linjalta. Kun kotona syö hyvää, itsetehtyä ruokaa niin miksi tyytyä pelkkiin eineksiin maastossakaan?

Hankin jo kevättalvella Raija Hentmanin Herkutellen luonnossa – kuivatuotteista kunnon eväät -kirjan. Siinä on paitsi valtavasti ruokaohjeita, myös hyvät ohjeet raaka-aineiden kuivaukseen. Näillä ohjeilla aloitin puolitoista vuorokautta kestäneen kuivausurakan. Välineenäni toimii kiertoilmauuni säädettynä alimpaan eli 50 asteen lämpötilaan, kiertoilma päällä ja paistinlasta pitämässä uuninluukkua hieman raollaan. 

Olen jo aiemmin kaivannut broilerin jauhelihaa, sipulia ja porkkanaa. Nämä kaikki ovat onnistuneet kiertoilmauunissa mainiosti ja tuovat mukavasti ruokaisuutta ja makua erilaisiin retkiruokiin. Uusina tuotteina kuivaukseen päätyivät pakastetut peruna-sipulisekoitus ja herne-maissi-paprika sekä tuore tomaatti. Hankin myös kesäkurpitsaa ja paprikaa, mutta niitä en ehtinyt kuivaamaan vaikka käytössä oli tehokkaasti kaksi peltiä ja ritilä.

Pakasteet sulatetaan ja valutin herne-maissi-paprikasta liiat nesteet pois ennen kuivausta. Sitten vain leivinpaperin päälle mahdollisimman ilmavasti ja sekoitellaan kunnes ovat aivan kuivia. Jauheliha kypsennetään, ei ruskisteta, pannulla ja pilkotaan mahdollisimman pieneksi rakeiksi. Siitä sitten kuivumaan kunnes on läpikotaisin kuivaa ja rapeaa. Tomaatit leikattiin lohkoiksi, joiden kuivuminen ottikin jopa kiertoilmauunissa noin 8 tuntia. Sipulit kuivatetaan raakana, pilkottuna melko pieniksi. 

Lopputuloksena kauppakassillinen raaka-aineita on kutistunut melko kompaktiksi: 

kyllä nyt kelpaa kokkailla.

Ruokasuunnitteluun tulee luonnollisesti kuulumaan näiden lisäksi riisit, pastat ja mausteet ym., mutta aterioiden perusrunko alkaa olla aika kivasti kasassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s