Kesänki ja tähtipolku, Ylläs

Posted by

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa on tarjolla paljon erilaisia reittejä kierrettäväksi myös kesäaikaan. Pari vuotta sitten Levi-Ylläs-vaelluksella tuli tutustuttua hieman pidemmälle tunturikeskuksesta lähteviin reitteihin, ja nyt tämän retkiviikon aikana tarkoitus on kierrellä lähistön reittejä. Käytännössä aikaa reitin kiertämiseen on illassa noin 4 tuntia, joten se määrittää reitin pituuden ja myös ajomatkan paikan päälle. Perjantaina alkavan loman aluksi olisi tarkoitus lähteä Pallaksen maastoihin mikäli säät ovat yhtään suosiolliset.

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto luontoon.fi -sivustolla

Ensimmäisenä iltana ojelmassa oli Kesänkitunturin maastoissa kiertävä Tähtipolku, joka kulkee myös Pirunkurun kautta. Jätin auton Kesänkijärven parkkipaikalle ja suuntasin kohti Kesängin keidasta. Siellä se nökötti suon keskellä, olen käynyt paikalla joskus talvella hiihtäen, jolloin se tuntui istuvan paremmin ympäristöönsä.

Kesängin keidas

Kesänkijärven rannasta alkoi nousu kohti huippua, ensin polkuna puiden lomassa ja sen jälkeen kivisessä rännissä kohti puutonta huippua. Koirat kiipesivät hienosti, mutta en ihan pienimmän tai herkkätassuisimman koiran kanssa lähtisi rinnettä kiipeämään. Suuntakäskyjen osaaminen helpotti kipuamista kun koiria sai ohjeistettua tarpeen mukaan kiertämään pahimpia paikkoja.

Ylös Pirunkuruun
Ylös Pirunkuruun

Maisema Kesängin huipulla on kyllä hieno! Todella karua tunturia ja näkymä pitkälle. Tunturin aivan korkein huippu jää hieman reitin sivuun, enkä lähtenyt sitä erikseen huiputtamaan.

Kesängin laella
Kesängin laella

image
Näkymiä

Jatkoin matkaa merkittyä reittiä pitkin kohti Tahkokurun laavua. Laavulta matka jatkuu leveää uraa pitkin Kesänkijärven rantaan ja hiekkatietä parkkipaikalle. Matkaa lenkille kertyy noin 8 kilometriä ja aikaa meni pari tuntia.

image
Kesänkijärvi ja Kellostapuli

Yhtä asiaa ihmettelen: Kesänkijärven ympäri kulkeva reitti on merkitty liikuntaesteisillekin sopivaksi ja onkin tehty hiekalla melkeinpä pyörätietason tasaisuuteen, mutta miksi Tahkokurulta laskeutuva polkukin on tasoitettu leveäksi hiekkauraksi? Tuntuu hullulta tallata tunturissa pitkin hiekkatietä, ja se on vieläpä tylsää.

2 comments

  1. Hei!

    Aivan mahtava blogi, jään innolla seuraamaan! 🙂 Löysin tän kun hain googlesta ”kesänki tunturiin koiran kanssa” 😀 ja uppouduin tähän useaksi tunniksi! Oon nyt ekaa kertaa ruskalla lapissa töissä, ja nimenomaan Ylläksellä, kiva lukea muidenkin retkitarinoita täältä. Itsellänikin olisi haaveena päästä Kilpisjärvellä käymään ja sieltä sitten vaeltaa Haltiin ja Norjaan.

    1. Kiva että löytyi mielenkiintoista luettavaa 😊 Tässä juuri ajellaan takaisin etelään itse ja mietitetään, miten mukavaa olisi ollut jäädä pohjoisen maisemista nauttimaan. Mukavia retkiä Ylläksen maisemissa, siellä on hienot reitit!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s