Pakkasyöpyminen omassa pihassa

Posted by

Olen vuosikaudet vaeltanut kolmena vuodenaikana, mutta talvivaellukselle lähteminen on tuntunut jotenkin niin työläältä etten ole sitä koskaan vakavissani harkinnut. Päiväretkiä tehdään tietysti talvellakin, mutta yöpyminen ja keitinasiat ovat mietityttäneet niin paljon, että epäilys on voittanut kokeilunhalun. Viime syksyn aikana kuitenkin päätin, että tänä talvena toteutan myös talviyöpymisen, voitinhan jo kesällä itseni yöpyen yksin maastossa.

Etelässäkin elettiin hetken aikaa talvea, joten ryhdyin tuumasta toimeen ja aloitin talviretken suunnittelun testamalla, pärjääkö nykyisellä varustuksella yön yli ulkona, vai vaatiiko se lisähankintoja. Teltta naapureiden huviksi pystyyn takapihalle (yksi kävi tiedustelemassa, onko mut mahdollisesti heitetty lopullisesti ulos), kamat sisään jäähtymään ja myöhemmin illalla itse perään.
image

Pakkasta oli yön aikana -15 ja -10 asteen välillä. Majoitteena toimi vanha itseseisova Haltin Spirit 3 -kupoli, sillä en jaksanut alkaa askarrella jäiseen maahan ja höttölumeen kiinnikkeitä tai painoja joilla vaellustunnelin saisi pysymään pystyssä. Avaruuspeite pohjalle, alustoina solumuovialusta ja NeoAir Xlite naisten versio ja pusseina tuntuvapussi, jolle luvattu comfort -1 astetta ja vanha kuitupussi, jonka comfort lienee joskus ollut samaa luokkaa. Koirille oli oma solumuovialustansa ja takit päällä. Puin päälleni fleecekerraston ja jalkaan villasukat.
image

Lämmin oli. Toinen pussi ei ollut edes kokonaan kiinni ja jossain vaiheessa yötä harkitsin jopa vaatteiden vähentämistä. Maasta ei tuntunut johtuvan lainkaan kylmää alustojen läpi. Maakylmä on varsinkin keväällä joskus todella epämiellyttävää, mutta kaksi alustaa blokkasi sen tehokkaasti. Kahdessa pussissa nukkuminen oli hieman hankalaa, varsinkin kun ilma-alusta on kokoa mini. Kyljen kääntäminen tarkoitti aina heräämistä ja asettautumista. 

Otin mielenkiinnon vuoksi lämpömittarin telttaan mukaan. Se näytti aamulla -2 astetta, eli teltassa oli noin 8 astetta lämpimämpää kuin ulkona. Sen verran hyvä kokemus tuli, että talvivaellus on suunnitteilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s