Kesäloma Norjassa: Besseggen-harjanne

Posted by

Ensimmäinen päivävaellus tämänkesäisellä Norjan reissulla tehtiin Besseggenin harjanteelle. Alue kuuluu Jotunheimenin kansallispuistoon ja reitti  tuntuu kuuluvan norjalaisten yleissivistykseen, Reitin alkupiste on Gjendesheimissä, josta löytyy parkkipaikat, joko aivan alkupisteestä tai suurempi parkkipaikka parin kilometrin päässä, josta on bussikuljetus Gjendesheimiin. Pysäköinti maksoi 120 kruunua / vuorokausi ja laiva 140 kruunua / suunta.

 Lisätietoa Jotunheimen.comissa

Reitin voi tehdä joko kävellen Gjendesheimistä Memurubuun ja palaten laivalla takaisin, toisinpäin, tai kulkea toisen sivun rantaa seurailevaa reittiä. Laivamatka Memurubuun ja sieltä kävely Gjendesheimiin tuntuu olevan suositumpi vaihtoehto kahdesta syystä: laiva-aikatauluja ei tarvitse huolehtia kävellessä ja Besseggenin harjanne on vähemmän pelottava kiivetä ylöspäin kuin laskeutua alas. Tästä lisää hieman myöhemmin..

 

Me päätimme kävellä Memurubuun ja varasimme sieltä huoneen yöksi. Alkuperäinen ajatus oli ottaa mukaan teltta ja yöpyä lähellä Memurubua, mutta päivärepun osoittautui oikein hyväksi valinnaksi. Reitti on merkitty kiviin maalatuin punaisin T-kirjaimin, joita on paikoitellen melko harvassa. Useimmiten reitin kulku on selkeä, mutta parissa kivisessä kohdassa pilvisellä huipulla piti oikeaa linjaa hieman etsiä.

Gjendesheimistä reitti alkaa napakalla nousulla kioskin pihasta kohti vuoria. Nousu jatkuu useamman kilometrin ja päättyy lyhyeen tasaiseen osuuteen huipulla yli 1700 metrin korkeudessa ennen harjannetta. Olimme harjannetta edeltävät pari kilometriä aivan pilvissä ja sumussa, joten huipulta näkyvistä maisemista en osaa sanoa mitään. Harjannetta pitkin laskeutuessa tuuli puhalsi pilviä pois edetä ja näkymä kahdelle järvelle aukesi.

Näkymien ihailun jälkeen alkoikin laskeutuminen alas. Pudotusta on molemmin puolin satoja metrejä ja reitti kulkee kalliota ja kivikkoa pitkin ilman mitään köysiä tai kaiteita. Välillä reittiä etsiessä meinasi tulla äitiä ikävä, ja suosittelen näin päin reittiä kiertäville hyviä hanskoja ja kevyttä reppua helpottamaan laskeutumista.

 

Harjanteelta laskeuduttua noustaan taas ylös vuorille ja jatketaan toinen puolisko matkasta kohti Memurubua. Tällä puolen kävellään vesiputouksen yli järven ja putouksen välistä selännettä ja nautitaan maisemista. Memurubuun on jyrkähkö laskeutuminen.

Reitin kävelemiseen meni meiltä lounastauon kanssa noin 8,5 tuntia. Reitillä on paljon korkeuseroa, sillä ensimmäinen nousu Gjendesheimistä on yli 700 korkeusmetriä ja harjanteen jälkeenkin noustaan takaisin korkealle. Reitillä on paljon kivikkoa, joten tukevat kengät ovat tarpeen. Norjalaiset kulkevat reittiä koko perheen voimin, mutta vuoriin tottumattomalle suomalaiselle reitti oli melko raskas. Suihku ja sänky Memurubussa tekivät kyllä hyvää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s