(Liuku)lumikenkävinkit Saariselälle

Posted by

Vietimme vuodenvaihteen Saariselän ympäristössä. Tällä kertaa majoituimme mukavasti mökissä ja teimme muutaman tunnin päiväretkiä valoisaan aikaan. Aurinkohan ei vielä noussut lainkaan, mutta käytännössä valoisaa aikaa oli klo 11 ja 14 välillä. Tällä kertaa saimme myös nauttia leudosta säästä, sillä lämpötilat vaihtelivat 0 ja -15 asteen välillä, kun usein vuodenvaihteessa saa ulkoilla rapsakoissa -30 asteen lämpötiloissa.

tiedosto_0007

Ensimmäisenä päivänä lähdimme Kiilopään tunturikeskukselta kiertämään Ahopäät. Kesällä Ahopäillä menee luontopolku, jota nytkin seurasimme alkumatkan. Vähän poroaidan portin jälkeen ei muita jälkiä enää juuri löytynyt, ja päätimme tehdä oman reitin avotunturiin. Emme laskeutuneet kesäreitin mukaisesti Ahopäiden takaiseen kuruun, vaan jatkoimme tunturin kuvetta kiertäen kohti huippua.

tiedosto_000

Huipulta on kauniit näkymät Kiilopään ohi. Alaspäin lasketellessa oikea suunta on helppo säilyttää, kunhan muistaa että poroaita kulkee tunturin reunaa ja siitä pääsee läpi joko samasta portista kuin tullessakin tai lähempää Luulammen tupaa.

Seuraavana päivänä kiipesimme Iisakkipäälle Saariselän keskuksesta. Latujen lähtöpisteesta on Iisakkipää-merkein opastus tunturiin ja huipun kautta kulkevalle ympyräreitille. Iisakkipäälle on kuljettu selkeä ura, ja merkkien mukaan on helppo pysyä oikealla polulla. Mikäli liikut liukulumikengillä, suosittelemme kiertosuunnaksi vastapäivään (ensin kohti Vahtamapäitä ja alas Kaunispään puolelta), sillä tuuli oli puhaltanut Vahtamapäiden puoleisen rinteen jäiseksi ja sitä on ikävä laskea alas.

Summittainen kartta Iisakkipään retkelle

tiedosto_0006

Viimeisenä päivänä kiipesimme Kiilopäälle. Käännyimme heti lumikenkäreitin alussa kulkemaan omaa reittiämme merkityn reitin pohjoispuolelle. Alun koivikossa saa hieman kierrellä, mutta puiden harvetessa voi reittiä linjata oman mielensä mukaan. Päivä oli pilvinen, joten hienoimmat maisemat jäivät huipulla näkemättä, mutta hauska lasku alas korvasi puuttuvia maisemia.

tiedosto_0001tiedosto_0002tiedosto_0003

Myös Ruijanpolku on lumikengin kuljettavissa talvella, sinne emme vain tällä kertaa itse ehtineet.

Suomen Ladulla oli Kiilopäällä käydessämme kaksi paria OAC:n liukulumikenkiä vuokrattavana, kannattaa kokeilla jos nuo hauskat kulkimet eivät ole ennestään tutut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s