Hyvin suunniteltu on…

Posted by

Puoliksi tehty. Pätee myös vaeltamiseen. Onpa kyse viikonlopun tai viikon mittaisesta patikasta, voi lähtemisestä ja olemisesta tehdä helpompaa käyttämällä etukäteen vähän aikaa selvittämällä, että mihin sitä onkaan oikein menossa.

Tuttuihin paikkoihin ja päiväretkille tulee lähdettyä välillä vähän takki auki, mistä saattaa seurata läpimäräksi kastuminen kun sääennusteesta poiketen joku kiva pikku ukkosrintama pyyhkii alueen yli kun lähdettiin vain pienelle iltakierrokselle ilman kuorivaatteita. Ei haittaa, kun auto tai koti odottaa pienen matkan päässä, mutta olisi hyvinhyvin epämukavaa vaelluksella. Pyritään siis ennakkovalmistelemaan niin, että reitti on etukäteen todettu soveliaaksi ja varustetta ja ruokaa on olosuhteisiin ja vaelluksen pituuteen nähden riittävästi mukana.

Vaelluksen suunnittelu aloitetaan meillä ajankohdasta. Miten lomat, paljonko aikaa on käytettävissä? Kuka katsoo kotiin jääviä koiria? Ajankohta määrittelee vähän aluetta; onko tulvavaara alkukesästä, hemmetisti ötökkää vai alkaako ruska tai lumisateet? Jotain erityisiä toiveita, avotunturia tai kalapaikkoja? Millaisia reittejä alueella on, jos ei ole sopivaa rengasreittiä, mistä saa autonsiirron?  Ennen kuin on päädytty valitsemaan vaelluspaikka ja sieltä reitti, on käytetty tuntitolkulla googlea, luontoon.fi:tä ja luettu blogeista reittikertomuksia. Ulkomaiden reiteistä tietoa etsiessä saa kahlata vielä tuplasti pidempään.

img_20170724_153012.jpg

Paikan valinnan jälkeen suunnitellaan kartalle päivämatkat, mieluiten 15-20 kilometriä päivässä niin kaikilla on kivaa.  Teltta lähtee aina mukaan, mutta tupa tai laavu yöpaikalla on mukava huonolla säällä, niin ei tarvitse olla teltassa kuuntelemassa sateen ropinaa ihan koko iltaa. Katsellaan myös korkeuskäyrät ja vesistöt, millä voi olla yllättävän paljon vaikutusta päivässä kuljettuun matkaan. Yleensä olemme reitin läheisyydessä tullessa ja mennessä yhden yön, niin pääsemme ajoissa maastoon ja maastosta tullessa pesulle, syömään ja lepäämään ennen paluumatkaa.

hyvää ruokaa vaelluksellakin

Sitten päästään ruokalistaan, jota pyöritellään ensin suunnitteluvaiheessa ja sen jälkeen aletaan kuivaamaan valittuja aineksia. Kuivaamisprosessi kaikkinensa vie yleensä viikon verran, kun käytössä on vihanneskuivuri ja kiertoilmauuni. Siitä sitten kuivatetut ruuat omiin pusseihinsa ja odottamaan lähtöä.

Lopuksi pakataan vuodenajan ja varustelistan mukaan muut tavarat rinkkaan ja koirille omat ruokansa ja tarvikkeensa. Oman aikansa se valmistautuminen ottaa, mutta on osa vaelluksen viehätystä ja auttaa virittäytymään tunnelmaan.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s