Ympäristöpohdintaa

Posted by

Koiria pissalle päästäessä tienvarren taukopaikka on täynnä roskaa, lehdessä kerrotaan merien muovipyörteistä eivätkä talvet ole enää eteläisessä Suomessa entisenlaisia. Ainakin kaksi ensimmäistä ovat varmasti meidän ihmisten aikaansaannosta, ilmastonmuutokseenkin olemme hyvin todennäköisesti ainakin osallisia. Maailmantuska kalvaa luonnonystävää ja samalla herättää ajatuksia siitä, mitä itse teen ja voisin tehdä sen hyväksi, että meillä on myös jatkossa puhdas luonto josta nauttia.

Omia valintojaan on vaikea käsitellä objektiivisesti, sillä luopuminen olemassaolevista mukavuuksista on kurjaa. Alla pohdintaa niistä asioista, joilla uskon omassa taloudessamme olevan merkitystä ympäristön kannalta, hyvässä ja pahassa. Osassa valintoja on myös eettisiä tekijöitä, varsinkin eläinperäisiä tuotteita hankittaessa.

Asuminen ja koti:

Asumme haja-asutusalueella kompaktissa hirsitalossa. Vesi otetaan omasta kaivosta ja jätevedet kerätään likakaivoihin. Lämmitys hoidetaan vesisähköllä (hyvää ilmastolle, huonoa kaloille) ja puulla (pienhiukkaspäästöt). Kodinkoneet ovat uusia ja energiatehokkaita, valaistus lediä ja sähkönkulutusta seurataan. Sauna lämpiää puilla. Hyödynnämme leivinuunin lämpöä myös ruuanlaittoon ja maakellaria viileänä säilytystilana.

Jätteet lajitellaan ja biojäte kompostoidaan. Muovipakkaukset lajitellaan muovikierrätykseen, mitä suosittelen jokaiselle! Kierrätyshyötyjen lisäksi se vähentää sekajätteen määrää huomattavasti. Lajitellut roskat on helppo viedä kierrätykseen kauppareissun yhteydessä.

Liikkuminen:

Oletettavasti suurin henkilökohtainen ilmastosyntini: meillä on kaksi suurehkolla dieselmoottorilla varustettua autoa, ja varsinkin itse ajan paljon työni vuoksi. Toisaalta, kun en ole työni puolesta liikkeellä voi autoni seisoa käyttämättä useamman päivän ja automme ovat melko uusia joten niissä on nykyaikaiset suodattimet. Pyrimme optimoimaan ajon niin, että useampi asia tulee hoidettua yhdellä kertaa. Maalla työmatkat ovat kuitenkin pitkiä ja kilometrejä kertyy mittariin.

Lennän Euroopan sisäisiä lentoja muutaman vuodessa. Osa työhön liittyviä ja yksi tai kaksi vapaa-aikaan liittyvää.

 

Ravinto:

Itse en syö lainkaan punaista lihaa, puoliso syö mutta kohtuudella. Pyydämme kalaa omasta järvestä ja syömme sitä melko usein. Keräämme marjoja ja sieniä ja kasvatamme itse salaattia, yrttejä ja vihanneksia. Satokausien seuraamiseen voisi panostaa enemmänkin. Käyttämämme eläinperäiset tuotteet ovat käytännössä kokonaan kotimaisia, munat luomua tai ulkokananmunia. Pidämme myös kasvisruokapäiviä ja suosimme kotimaisia kasviproteiinin lähteitä.

Harrastukset/varusteet ym.:

Emme harrasta turhaa shoppailua, ostamme vaatetta ja varustetta tarpeeseen ja niitä käytetään kohtuullisen pitkään. Kuorivaatteet on goretexiä (myrkyt), mutta fleeceä (mikromuovi) ei meille osteta, vaan käytämme villaa välikerroksissa. Untuvatuotteista tarkastetaan eettisyys, samoin villasta. Varusteita huolletaan, jotta käyttöikä olisi mahdollisimman pitkä. Ostamme myös mahdollisuuksien mukaan kotimaista tuotantoa, varsinkin koiratarvikkeissa se on helppoa.

Vaelluksille joutuu ajamaan autolla usein pitkän matkaa, mutta arkiliikunta ja lähiretkeily vähentävät harrastuksiin liittyvää ajoa muina aikoina.

Ei tarvinne edes mainita, että luontoon ei jätetä roskaa ja tulipaikoilla poltamme puuta säästeliäästi.

Koirat: 

Koirat syövät tunnetusti lihaa, ja 8 rekikoiraa syövät sitä aika paljon. Laadukasta kuivaruokaa ei ole toistaiseksi saatavana kotimaisena, joten käytämme laadukasta ruokaa jonka menekki on kohtuullisen pieni suhteessa huonomman ravintoarvon omaaviin. Lihan/koiranmakkaran ostamme kotimaisena ja tilaamme suuren erän suoraan tehtaalta.

Unohdinko jotain? Mitä ajatuksia aihe herättää? Vinkkejä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s